top of page

                                                             NC35 BUILD TO RENT

NC35 Build to Rent by DESIGN ENGINEERS

Developer: Fletcher Residential Living
Architect: Ashton Mirchell Architects
Contractor: GN Construction
Location: Auckland
Service Type: Facade Engineering
 
The proposed design involves the construction of two distinct blocks, namely Building A and Building B. Building A stands as a seven-level apartment building, boasting an average height of 24 meters. On the other hand, Building B is an eight-level apartment structure, distinguished by a rooftop terrace situated on the eighth level and an average height of 26 meters. Both buildings are strategically positioned on a level site, ensuring a stable foundation for their construction. The building envelope, extending above ground, incorporates various architectural elements, contributing to the overall aesthetic and functionality of the structures. This envelope encompasses vertical and horizontal claddings, balconies, and the roof. Notably, the primary cladding systems employed in the construction include precast concrete panels and aluminium windows and doors.

Balconies play a significant role in enhancing the living spaces, featuring areas adorned with aluminium cladding and complemented by aluminium screens. These external spaces provide residents with opportunities for outdoor enjoyment and relaxation. The roof, a crucial component of the design, primarily consists of a hot melt mastic asphalt system. Additionally, specific sections are covered with ballast, PIR-insulated metal roofing, and profiled metal roofing, contributing to the overall resilience and efficiency of the building structures. This carefully planned combination of architectural elements ensures both functionality and aesthetic appeal in the proposed construction.

DESIGN ENGINEERS have been enlisted for the purpose of providing comprehensive louvre and screen engineering services, specifically tasked with the PS1 design and review for INSOL. Our engagement encompasses the crucial responsibility of verifying the louvre design's structural performance and durability, ensuring strict adherence to code requirements and guaranteeing louvre structural safety. This meticulous process is geared towards delivering a design that not only meets regulatory standards but also stands as a testament to its resilience and safety.

The louvre system in question, Solaris 200x50 louvre@220 centers, extends seamlessly from the ground level to the top roof level, strategically positioned in the proximity of the balcony area. To support this louvre screen, a robust 250RHS frame has been employed, ensuring stability and structural integrity. In certain locations, a 3mm perforated aluminium screen runs cohesively from the ground floor to the roof level, adding an extra layer of functionality and design intricacy.

As part of our commitment to quality and safety, we conducted a thorough engineering verification check. This involved scrutinizing the louvre screen design to ensure not only its attachment to the building but also its safety and durability over the long term. Subsequently, we provided INSOL with a comprehensive engineering review, complete with sound and constructive comments. This collaborative effort is geared towards guaranteeing that the louvre screens are not just aesthetically pleasing but also meet the highest standards of safety and structural resilience, aligning with the vision and requirements set forth by INSOL.

WE ARE PROFESSIONAL MEMBER OF
EngineeringNZ_picture.png
chartered.jpg
Australia Engineers.jpg
NZ-2.jpg
member2.png
images.jpg

© Design Engineers Ltd. All rights reserved

  • Facebook
  • LinkedIn
  • YouTube
  • TikTok
QBE.jpg
8965 BRM New Accord member Network badge 2023.jpg

Scan Wechat QR Code

bottom of page